Aankoppelen


Aanhanger:

Kreeg je vroeger je aanhangerrijbewijs (E achter B of kortgezegd BE) nog bij je B rijbewijs, tegenwoordig moet je hier opnieuw examen voor doen. Wij verzorgen scherpgeprijsde duodagcursussen, maar natuurlijk kun je indien gewenst ook een eenpersoons dagcursus doen. Een (duo)dagcursus is inclusief een ochtend rijles en een examen. Bij de duodagcursus is tevens de lunch inbegrepen. Dit omdat hierbij het examen pas na de lunch plaatsvindt. De vereisten voor een dagcursus is dat je al enige affiniteit hebt met het rijden met een aanhangwagen. Je moet hiervoor minimaal op een redelijke manier recht- en in een bocht achteruit kunnen rijden. Is dit echter totaal nieuw voor je, dan adviseren wij een op maat gemaakte cursus. Dit omdat een ochtend les nu eenmaal te weinig is om vanaf een absoluut beginnersniveau een examenniveau te bereiken. Neem gerust contact op voor overleg. Tijdens de rijlessen rijd je in een Mitsubishi Outlander PHEV (automaat) met daarachter een tandemasser. De lessen starten altijd vanaf onze locatie aan de Oude Rijksweg 502c te Rouveen (vlakbij De Lichtmis, achter de ambulancepost).
Het Praktijkexamen.

In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en stelt vragen over het kentekenbewijs van de auto en de aanhangwagen. Daarnaast controleert hij je identiteitsbewijs en je B-rijbewijs.

Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen. Bijvoorbeeld over het beladen of aankoppelen van de aanhangwagen.
De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op:

. beheersing van auto en aanhangwagen
. kijkgedrag
. voorrang verlenen
. inhalen in- en uitvoegen
. rijden op kruispunten en rotondes
. bijzondere verrichtingen

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.
En karren maar...