A

Motorrijbewijs halen

Wil jij lessen bij de leukste rijschool van de regio Nieuwleusen, Rouveen en Staphorst? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Beschermende-kleding-bij-een-motorrijbewijs-hale
Niet alle dwalers zijn verdwaald

Hoe werkt het, een motorrijbewijs halen

Er zijn verschillende trajecten om je motorrijbewijs te behalen. Hieronder staat kort hoe het werkt:

 • Ben je tussen de 17 en 20 jaar? Dan haal je een A1-rijbewijs.
 • Ben je 20 jaar? Dan haal je een A2-rijbewijs.
 • Ben je 21 jaar of ouder? Dan haal je een A-onbeperkt rijbewijs.

Bij deze laatste optie krijg je eerst ‘code 80’ op je rijbewijs en mag je alleen op een A2-motor rijden. Na 2 jaar kan je een nieuw rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis en heb je een A-onbeperkt rijbewijs. Na je 24e vervalt de ‘code 80’ automatisch en mag je ook op elke motor rijden.

Motorrijbewijs halen bij Rijschool Kruidhof
Hoe zit het praktijkexamen voor de motor in elkaar?

Examens

Tijdens de rijlessen voor het A2 en A rijbewijs rijd je op een van onze Honda CB 650R motoren. Voor het A1 rijbewijs hebben we een Honda CBF 125. Deze motoren zijn voorzien van ABS en staan bekend om hun wendbaarheid en bedieningsgemak. Volgens ons zijn het de ideale lesmotoren.

De praktijkopleiding voor de motor bestaat uit 2 delen. In het eerste deel van de opleiding ga je aan de slag met de bediening van de motor. Tijdens deze fase leer je de bijzondere verrichtingen die nodig zijn voor het AVB-examen (Algemene Voertuig Beheersing). Als je dit examen hebt gehaald, ga je verder met het onderdeel verkeersdeelname. Dit sluit je af met het AVD-examen (Algemene VerkeersDeelname). Voordat je het AVD-praktijkexamen mag doen, moet je eerst een gezondheidsverklaring regelen. Deze vraag je aan op de website van het CBR.

Niets is tijdsverlies, als je van de dag geniet

Spoedcursus motorrijbewijs halen

Bij Rijschool Kruidhof kan je ook kiezen voor een spoedcursus voor het motorrijbewijs. Dit houdt in dat je in 1 dag het AVB-gedeelte haalt en in 1 dag het AVD-gedeelte. Dit kost je dus maar 2 (vrije) dagen. Op de dag van je AVB-examen begin je om 8 uur met oefenen en om ongeveer 13:00 uur doe je dan het examen. Op de dag van je AVD-examen begin je ook om 8 uur met de les. We lessen dan met een aantal pauzes tot ongeveer 14:00 uur. Daarna doe je aansluitend het examen. De lunch wordt dan geregeld bij een restaurant ergens onderweg. Dit is bij de dagcursus inbegrepen. Dit concept is niet geschikt voor iedereen. Wij adviseren je om eerst een intake-les van 2 uur te nemen. In deze les wordt bekeken of dit bij je past.

Ook als je van een A1 naar A2, of van A2 naar A-onbeperkt wilt, bieden wij de mogelijkheid voor een korte dagcursus. Dit is meestal een cursus van 2 á 3 uur les met aansluitend een praktijkexamen.

Helm, pak en laarzen

Veiligheidskleding tijdens de rijlessen

Als motorrijder ben je kwetsbaar. Daarom is het gebruik van een pak, helm en laarzen verplicht tijdens de lessen. Je kunt je eigen spullen gebruiken, maar je kunt ook bij ons een motorpak, een helm en motorlaarzen lenen.

De lessen starten altijd vanaf onze locatie in Rouveen.

Handige app

Zelf rijlessen inplannen

Bij Rijschool Kruidhof kan je je rijlessen inplannen via de handige PlanGo-app. We verwachten dan ook dat je dit zelf doet.

Ook heb je in de app inzicht in je rijopleiding en kun je hierin eventueel de theorie oefenen. Ben je van plan om bij ons te gaan lessen? Installeer dan zeker deze app.

Zelf rijlessen inplannen met de PlanGo-app
Motorproat

Nog niet toe aan je praktijk?

Voor de motor is het aan te raden om de theorie te halen voordat je begint met de lessen. In de theorie wordt veel aandacht besteed aan de praktijk en op die manier heb je tijdens de praktijk minder uitleg nodig. Hierdoor kan je besparen op het aantal lesuren. Bij de inschrijving kan je kiezen voor toegan tot de online theorie-opleiding van PlanGo. Dit programma is opgebouwd volgens de CBR-categorieën en biedt je de mogelijkheid om de theorie-examens te oefenen. Als je nog geen B-rijbewijs hebt, is het halen van de theorie verplicht voordat je begint met de rijlessen. Als je al een B-rijbewijs hebt, is het een dringend advies.

Het theorie-examen kan je zelf reserveren op de website van het CBR. Let op: ga je googelen, dan staat de site van het CBR niet bovenaan de lijst. Er zijn meerdere sites die als tussenpersoon fungeren, maar dan betaal je vanzelfsprekend veel meer voor het examen. Zorg dat je je goed voorbereid op het theorie-examen, want het examen wordt nogal onderschat. Het is een heel ander examen dan het theorie-examen voor de auto.

De menukaart

Tarieven

Pakketten

 • Starterspakket motor
  8 lesuren en praktijkexamen AVB
  € 625,00

Losse producten

 • Online theorie-opleiding
  € 49,00
 • Praktijkles (per 60 minuten)
  € 66,00
 • Praktijkexamen AVB (bijzondere verrichtingen)
  € 152,50
 • Praktijkexamen AVD (verkeersdeelneming)
  € 295,00
 • Gezondheidsverklaring
  (te betalen aan het CBR)
  € 44,50
Alle prijzen zijn inclusief BTW tenzij expliciet anders vermeld.
10 instructeurs
20+ jaar ervaring
3M+ gereden kilometers
Over het motorrijbewijs

Veelgestelde vragen

Hoe reserveer ik een theorie-examen?

Wanneer begin ik met het leren voor de theorie?

Waar starten de rijlessen?

Wil je graag beginnen met je motorrijbewijs halen?

Schrijf je in